Skoleskogen

Idébank for læreren

Søk etter oppgaver tilpasset klassetrinn, årstid, læringsressurser eller tema!

Nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrev: e-postadresse:

Miljøvennlige hus

«Miljøvennlige hus» er sunne hus som bruker mindre energi. Miljøvennlige løsninger kan være både høyteknologiske og enkle.

Massivtre - Foto: Hemato eiendom as

Husbanken gir lånetillegg for folk som ønsker å satse på sunne og miljøvennlige hus. Omlag hver femte kunde i Husbanken tar tilleggslån for å få en mer miljøvennlig bolig. Og interessen er stigende. Formålet med dette miljølånet er:

• lavere energibruk
• bedre inneklima
• å minske belastningene på naturen

Husbanken skiller mellom små og store tiltak. For å få miljølån, må husbyggeren enten ha to store, eller ett stort og tre små miljøtiltak i byggeprosjektet.

Små tiltak:
Vindfang. Hus med vindfang reduserer skitt og fuktighet som dras inn i huset. Vindfang minsker også varmetapet.

Sørvendte vinduer. Jo større del av husets totale vindusareal som er sørvendt, jo mer reduseres energibehovet.

Spareventiler på vannkraner og dusj. Reduserer vannforbruket, og dermed energibehovet.

Gjenbruk av materialer. Husbyggeren må dokumentere hvor mye gjenbruksmaterialer som brukes.

Vannsparende toalett. Ved å redusere presset på tilførselsledninger og avløpsnett, kan store nyinvesteringer unngås.

Avfallssortering i kjøkkenbenk. Her krever Husbanken kildesortering i minst fire fraksjoner.

Komposteringsbinge. Omlag en tredjedel av vanlig husholdningsavfall kan komposteres.

Store tiltak:
Installasjon av sentralstøvsuger. Dette letter rengjøringen og minsker risikoen for støvplager.

Sentral styring av temperaturen. En dings som settes inn i sikringsboksen, og som sørger for at temperaturen senkes når et rom ikke er i bruk. Denne investeringen spares inn på få år, ifølge Husbanken.

Vinduer med tre-lags energiglass i alle oppholdsrom. Husbanken grunngir dette kravet med at energiglass av denne typen er optimalt i forhold til pris og isoleringsevne. Det innerste mellomrommet mellom glasslagene skal ha gass som minsker varmeledningen. Temperaturen i huset kan senkes to grader uten at de som bor der merker forskjell.

Tenk i tide!
Mange ting som gir direkte miljøgevinst, er gratis – bare vi tenker på det før vi begynner å bygge:

• Sol og vind: Undersøk klimaet på tomta. Hvor blåser det, og hvor er sola? Passiv utnytting av solvarmen gir gratis varme. Legg varme rom, som kjøkken og oppholdsrom, med store vinduer vendt mot sør og vest. Kalde rom, som soverom og boder mot nord

• Årstider: Tenk klima også i forhold til inngangsparti og bil. Hvor kommer snøen om vinteren? Ta vare på trær og busker på tomta som kan gi ly for støy, støv, vær og vind.

• Stort nok: Hvor stort hus trenger vi? Ofte mindre enn vi tror. Det er stor forskjell på å varme opp 110 og 200 kvadratmeter. Det største huset krever nesten dobbelt så mye energi.

• Grønne materialer: Du kan bygge miljøvennlig med helt tradisjonelle materialer. Men det finnes mange gode alternativer, blant annet cellulosefiber, perlitt, saueull eller linplater

Pustende vegger
I dag bygges de fleste boliger med glassull og plast i veggene. Gaia arkitekter i Norge har spesialisert seg på å tegne og bygge sunne hus. De anbefaler pustende hus, det vil si vegger som stopper vind og kulde, og samtidig slipper fukten ut. For at dette skal fungere, må boligen ha materialer som jobber aktivt med fukten.

Lavenergihus - bedre isolasjon
Den beste måten å spare energi på er å ikke trenge den. En standard enebolig har vanligvis 15 centimeter isolasjon i veggene og 20 centimeter i gulv og tak. Det finnes også hus bygget med opptil 40 centimeter isolasjon i ytterveggene og 50 centimeter i tak og gulv.

I slike lavenergihus er et par panelovner nok for å holde varmen gjennom hele vinteren. I tillegg kan man ha en vedovn, og kanskje varmekabler i badegolv og i gangen. Et hus bygget på denne måten koster kanskje 3-6 prosent mer å bygge. Men årlig sparer du minst 2/3, opp til 3/4, av strømregningen. I utlandet er det bygget hundrevis av slike hus, og erfaringene er gode.

Husbanken har en egen tilskuddsordning for husbyggere som vil bygge hus i samarbeid med forskningsinstitusjoner.

Linker:
http://www.enova.nowww.enova.no
http://www.gaiaarkitekter.no/www.gaiaarkitekter.no/
http://www.halmhus.nowww.halmhus.no

 

Tilbake